Monday, 10 July 2017

Pertama Kali Buat Spageti Carbonara

Resepi Mudah dan Sedap Spagethi Carbonara



Bagi uolls yang pertama kali nak masak spagethi bolehlah cuba cuba resepi KG ni. Simple sangat sebab tak banyak bahan pon dan paling penting sedap okey :D

Bahan bahan yang diperlukan:

  • 3 sudu minyak
  • 3-4 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 4 ketul sosej
  • Isi ayam
  • Sos carbonara prego
  • Spagethi
  • Secubit garam
  • 1 cawan air


Cara memasak:

  1. Panaskan kuali. Letak 2 sudu minyak masak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan isi ayam dan sosej. Goreng sekejap.
  3. Masukkan sos carbonara dan letakkan air sedikit demi sedikit ikut tahap kepekatan sos yang korang suka. KG masukkan 1 1/2 cawan sebab guna sos yang besar (400+gm).
  4. Masakkan sos sehingga mendidih.
  5. Dalam periuk asing, rebuskan spagethi. Agak dalam masa 5-10 minit. Sehingga rasa lembut. Pandai la korang agak-agak masa tu.
  6. Jangan lupa letakkan 1 sudu minyak dan secubit garam. Supaya tak melekat.


Tips tambahan, ni nak buat atau tak terpulang ikut citarasa masing-masing yer cuma KG kongsikan je. Kalau rasa nak pekat dan milky sikit korang boleh tambah fresh milk. Ini optinal okey. Tak letak pon takpe. Resepi ni memang dah sedap. Boleh makan bertambah dan tak muak. Hehe.

Okey dah dah korang pergi cuba sendiri masak spagethi carbonara tu. Tak payah tengok banyak resepi, nanti sendiri pening.

Selamat mencuba.

LOVE,
KakGojez

Saturday, 10 June 2017

Homestay Changlun Bersih Dan Dekat Dengan Pelbagai Kemudahan

Hi uolls,

Kakgojez nak war war pada yang tengah nak mencari homestay sekitar pekan Changlun, Kedah ada berita baik lagi gumbira senang hati. Ada satu homestay baru dibuka tau.

Yang bestnya, dekat dengan pekan Changlun, berdekatan dengan stesyen minyak Caltex, dan paling best dekat je dengan kedai rumcit dan kedai makan yang best wajib korang cuba. Antaranya kedai Laksa Sekoq dan Nasi Beriyani Taufeq. Jalan kaki je uolls. Semua depan mata.

Ada anak kecil? Jangan risau, home2ustay changlun berkonsepkan gaya minimalis, simple memang tak 'sesak' mata memandang. Maklumlah kadang ada yang deko sarat sampaikan bila bawak anak kecil ni kita risau kalau terlanggar perhiasan tuan rumah kan.

Jom booking sekarang. Call penjaga rumah ni terus ya, 010-5667312. 

Sunday, 26 March 2017

Panduan Pertama Kali Tempah Penginapan Guna AirBnB

Sekarang ni, selain dari Trivago, Agoda dan website hotel, AirBnB juga kian popular dikalangan netizen dan backpacker yang ingin travel di dalam Malaysia mahupon luar negara. KG pon tak terkecuali untuk mencuba servis AirBnB setelah mendapat kredit percuma daripada kenalan. Kalau korang nak rebat juga untuk tempah penginapan di AirBnb boleh klik : 


Pertama kali menggunakan AirBnB untuk menempah penginapan semasa ke Kuala Lumpur pada bulan Februari lepas memberikan pengalaman baru buat KG. Berpuas hati dengan pengalaman pertama, saya cuba pulak destinasi kedua, di Penang. Ternyata kedua-dua pilihan tempat penginapan sungguh memuaskan hati.

Kebanyakan hosts yang terdapat dalam AirBnB menyewakan keseluruhan rumah atau bilik-bilik kosong yang tidak digunakan. Anda boleh memilih mengikut kesesuaian dan keselesaan sendiri. Kalau KG lebih sukakan privasi. Antara kriteria pemilihan penginapan ialah kemudahan yang disediakan mesti ada swiming pool dan iron. Lagi satu, dekorasi rumah yang cantik pon memainkan peranan untuk KG tau. Hehe.

KG kongsikan sedikit tips dan panduan yang mungkin berguna untuk anda dalam membuat pemilihan yang tepat untuk anda yang pertama kali baru ingin menggunakan khidmat servis AirBnB

  • Pastikan anda tahu lokasi tempat yang anda nak booking.
  • Berikan details yang tepat seperti tarikh check in-check out, jumlah tetamu dan pilih room type. Korang boleh pilih nak private room, share room atau entire place. Pengalaman KG mestilah nak sesuatu yang lebih privasi jadi entire place memang menjadi pilihan.
  • Baca review daripada tetamu terdahulu. Kadang kita risau kan kalau-kalau gambar yang dipamerkan tu lebih indah dari realiti. Jadi kita boleh tengok review setiap tetamu yang pernah menginap, melainkan tuan rumah baru join mungkin masih belum ada review. Hehe.
  • Baca dengan teliti setiap polisi. Terdapat sesetangah host meminta deposit sewaktu check-in. Sediakan wang secukupnya jika bayar guna cash. Tapi ada je yang tak minta pon, jadi baca elok-elok.
  • Sebelum booking, seeloknya contact host dahulu.
Rasa macam susah dan leceh? Takdelah leceh mana pon sebenarnya. Mudah je, macam korang survey-survey di Trivago, Agoda dan lain-lain tu juga.

Bagi korang yang belum ada account AirBnB, boleh register sekarang. Free je weh! Nak lagi jimat KG nak kongsikan kredit percuma bernilai usd25 dan boleh terus tebus guna untuk book trip penginapan anda.


LOVE,
KakGojez





Thursday, 17 November 2016

Resepi Donut Gebu, Paling Mudah dan Sedap!

Assalamualaikum...

Hari ini penuh dengan sifat kerajinan maka petang tadi dapatlah minum petang bersama donut gebu dan lembut. Ditambah kerajinan malam hari berkongsi resepi dan cara buat donut paling mudah dan paling sedap dengan anda semua.



Senang je buat donut ni, sekejap je uli yang tak berapa nak uli sangat tu. Hihi. Anggaran masa 2 jam dah boleh makan bersama yang tersayang.

Membebel pulak KG yer, nahh ambil resepi donut mudah dan simple ni:

Bahan yang diperlukan:
  • 1 peket yis
  • 4 sudu tepung gandum
  • 2 sudu susu tepung
  • 2 sudu gula
  • 2 sudu susu pekat
  • Secubit garam

Cara mrmbuat donut tanpa uli:
  • Rendamkan yis tu dalam cawan, 3 suku air suam. Tutup cawan dan biarkan yis mengembang dalam 15 minit. 
  • Letakkan tepung, susu tepung, gula, butter, garam dalam bekas. Ramaskan sehingga sebati sehingga menjadi seperti serbuk roti. 

  • Campurkan yis ke dalam adunan tepung, Gaulkan sekata kemudian bagi rehat dalam setengah jam. Adunan mungkin kelihatan agak lembik, tapi tak perlu tambah tepung lagi tau. 
  • Lepas direhatkan, tumbuk-tumbuk manja doh tersebut, supaya angin keluar. 

  • Kalau guna acuan, boleh canaikan ikut ketebalan yang anda suka dan tekap acuanan tersebut. Tapi kalau cara manual pon boleh, pintal jadi sebesar bola ping pong dan buat bentuk bulat kemudian buat lubang di tengah. Hehe. Mudah je. Yakin pada diri. 
  • Sambil buat tu boleh panaskan minyak, api slow saja. Sempat la donut tu jadi menggebu lagi. 
  • Dah siap goreng, letak dalam pinggan cantik kemudian snap la banyak-banyak gambar ye. Mudah-mudahan kenyang. Hehehe.
          Selamat mencuba resepi donut mudah, cepat dan gebu ini.