Sunday, 8 October 2017

Review: Creamhorn Sedap di Kota Kinabalu

Assalamualaikum. Salam sejahtera semua,

KakGojez nak berkongsi buat peminat pastry khususnya yang berada sekitar Kota Kinabalu, Sabah yang teringin nak creamhorn petang hari begini kan. Nak buat sendiri mungkin kekangan masa atau tak tahu kan.  Tak payah susah hati, order saja dengan homebaker ni, siap ada buat delivery lagi tau. 



Ohh sebelum tu kena letak disclaimer dulu. Review ini tak berbayar atau ditaja oleh mana-mana pihak ya. Ini sekadar perkongsian dari KakGojez untuk korang. Manalah tau sebelum ni pernah dengar juga creamhorn pastry ni tapi takut nak order sebab tak tahu sedap ke tak kan.

Sebenarnya KakGojez pon first time cuba makan creamhorn, hehe. Sebelum ni pernahlah tengok orang iklan di facebook dan dalam rancangan televisyen. Nampaknya sangat tidak mengecewakan. Sedap!! 



Anak-anak tak sabar nak makan sampai habis. Mama dorang ni kena pujuk kata simpan sikit kat ayah barulah dorang okey sikit. Tapi itu pon sekejap sekejap dok bukak kotak. Sabar je lah anak oii. Bagi ayah dorang rasa pon kata sedap. So memang sedap la tu. 

Tak menyesal beli mahal mahal wehh. Dah berapa kali nak order sebelum ni tapi asyik habis, maklumlah time nak makan baru nak order on the spot. Mana boleh. Nasib baik kalini ada extra kakak tu buat. Zasss terus booking. Hihi.


Okey, kesimpulannya memang pus hati. Inshaallah boleh repeat order nanti. Kalau korang nak order juga boleh try contact kakak ni. Atau boleh follow instagram @creamandsugar 



LOVE,
KakGojez

Friday, 6 October 2017

Resepi Mission Wrap Ayam, Sedap Sangat Suami Puji Tak berhenti

Hai korang,

Bosankan kalau hari hari asyik makan nasi, nasi, nasi. Pagi petang siang malam hadap nasi je walaupun mungkin dihidangkan dengan macam macam jenis lauk berlainan tapi tetap nasi. Boleh jadi muak dan bosan tekak ni.

Sesekali kita ubahlah selera. Makan yang bungkus bungkus tapi menyelerakan dan mengenyangkan isi perut tu juga. Idea nak buat wrap ni datang selepas Kakgojez makan wrap yang dipesan dari sebuah restoran makanan segera.

Disebabkan rasa terilham dek rasa "ehh..macam senang je buat", maka inilah hasilnya.

Ohh ye, dek disebabkan buat penuh keikhlasan yang lahir dari hati dan kasih sayang, suami ai puji tak berhenti la pulak. Entah bodek suruh buat lagi la tu sebenarnya kan, macam la kita taktahu akal dia. Tapi apapun terkembang jugalah lobang hitam KG yang sedia tak berapa nak kuncup ni. Hahaha.

So kalau rasa nak suami puji melambung lambung, korang kena cuba resepi ni tau. 😍

Resepi Wrap Ayam BBQ



Bahan yang diperlukan:
  • Wrap/ tortila
  • 2 ketul Isi ayam (amik bahagian dada)
  • 3 ulas bawang putih
  • Halia (1 inci)
  • 1 biji Bawang holland
  • 1 biji Capsicum
  • Daun salad
  • Tomato
  • Serbuk lada hitam
  • Sedikit garam
  • Sos BBQ
  • Sos tiram
  • Kewpie Mayonnaise Japanese Style
  • Kewpie Japanese Dressing Roasted Sesame ( kalau takde kewpie ni boleh je guna lady choice island thousands mayonis)


Cara buat:
  1. Isi ayam diperap dengan bawang putih, halia, sos bbq, sedikit sos tiram dan garam. Gaulkan sekali dengan serbuk lada hitam. Biarkan dalam 30 minit sehingga 2 jam. Kalau semalaman lagi bagus, meresap sampai ke dalam.
  2. Lepas dah perap tu, saya masak dalam air fryer dalam 15 minit pada suhu 180 darjah. Kalau takde boleh je panggang dalam oven, pemanggang ajaib atau masak atas kuali. Ikut kesesuaian peralatan koranglah yer.
  3. Sambil masak ayam tu, saya sediakan bahan lain seperti bawang holland, capsicum, tomato, salad dan mula panaskan wrap.
  4. Jadi bila ayam dah masak, bahan pon dah tersedia bolehlah buat kerja kerja menghias dan mengwrap. Hehe.
  5. Ohh ayam tu saya potong serong dan nipis nipis je. Terpulanglah kalau nak potong dadu pon boleh.
  6. Kerja menghias tu ikut suka hati, janji jangan letak bahan terlampau banyak takut tak boleh nak bungkus sempurna nanti.

Wednesday, 27 September 2017

Resepi Sup Brokoli dan Cendawan Tiram

Hai, hai, hai.. chef amatur kembali lagi berkongsi resepi sup sayur campur brokoli dan cendawan tiram yang paling mudah, cepat dan semestinya sedap. Resepi sup sayur cendawan ni  mudah je sebenarnya, sesuai untuk rujukan chef nubis (newbie) yang baru berjinak dalam dunia kedapuran ni. Huhu.

Resepi asal dari blog azie kitchen dan telah diadaptasi ke versi KG. Terima kasih kak sebab kongsi resepi mudah lagi kacang mak enon ni.. bagus untuk chef amatur macam saya ni

Part sedap tu bukan KG yang perasan sendiri tau, ni anak-anak soleh solehah yang cakap bila mommy dorang tanya laju je jawab, dapp...dapp..dap. Siap tunjuk double thumb up lagi tu. Anak kecik mana pandai menipu okey. Hahaha..

Okey cukup cukup sudah, tak payah nak huraikan tahap kesedapan yang memang ternyata sedap giler tu. Heeeee :D

Sup sayur cendawan tiram dan brokoli


Bahan-bahan:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cendawan tiram
Brokoli
Tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Daun sup/ daun ketumbar - optinal
Isi ayam/ fish cake fish ball - optinal

Cara masak:

  • Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga keperangan.
  • Kemudian, masukkan air 1-2 cawan. Terpulang pada koranglah nak kuah banyak atau sikit. Biar sehingga mendidih dan masukkan sikit garam, serbuk pati ayam atau serbuk ikan bilis. Yang mana ada kat dapur tu dan masukkan sayur-sayuran yang dah siap dipotong dan diracik halus tu.
  • Bila dah masukkan sayur tu, biarkan mendidih sekejap, jangan terlalu lama. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.


Taraaa... ini hasilnya sup sayur cendawan tiram dan brokoli. Mudah dan cepat untuk disediakan.


Gambar close up pulak 😘
Yang bintik bintik hitam tu serbuk lada hitam yer.



Okaylah setakat disini perkongsian resepi sup sayur tumis cendawan tiram mix brokoli, korang jangan lupa komen dan share tau. Bagi semangat untuk KG agar sentiasa rajin masuk dapur lepas ni.

Love,
KakGojez

Monday, 10 July 2017

Pertama Kali Buat Spageti Carbonara

Resepi Mudah dan Sedap Spagethi Carbonara



Bagi uolls yang pertama kali nak masak spagethi bolehlah cuba cuba resepi KG ni. Simple sangat sebab tak banyak bahan pon dan paling penting sedap okey :D

Bahan bahan yang diperlukan:

  • 3 sudu minyak
  • 3-4 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 4 ketul sosej
  • Isi ayam
  • Sos carbonara prego
  • Spagethi
  • Secubit garam
  • 1 cawan air


Cara memasak:

  1. Panaskan kuali. Letak 2 sudu minyak masak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan isi ayam dan sosej. Goreng sekejap.
  3. Masukkan sos carbonara dan letakkan air sedikit demi sedikit ikut tahap kepekatan sos yang korang suka. KG masukkan 1 1/2 cawan sebab guna sos yang besar (400+gm).
  4. Masakkan sos sehingga mendidih.
  5. Dalam periuk asing, rebuskan spagethi. Agak dalam masa 5-10 minit. Sehingga rasa lembut. Pandai la korang agak-agak masa tu.
  6. Jangan lupa letakkan 1 sudu minyak dan secubit garam. Supaya tak melekat.


Tips tambahan, ni nak buat atau tak terpulang ikut citarasa masing-masing yer cuma KG kongsikan je. Kalau rasa nak pekat dan milky sikit korang boleh tambah fresh milk. Ini optinal okey. Tak letak pon takpe. Resepi ni memang dah sedap. Boleh makan bertambah dan tak muak. Hehe.

Okey dah dah korang pergi cuba sendiri masak spagethi carbonara tu. Tak payah tengok banyak resepi, nanti sendiri pening.

Selamat mencuba.

LOVE,
KakGojez

Saturday, 10 June 2017

Homestay Changlun Bersih Dan Dekat Dengan Pelbagai Kemudahan

Hi uolls,

Kakgojez nak war war pada yang tengah nak mencari homestay sekitar pekan Changlun, Kedah ada berita baik lagi gumbira senang hati. Ada satu homestay baru dibuka tau.

Yang bestnya, dekat dengan pekan Changlun, berdekatan dengan stesyen minyak Caltex, dan paling best dekat je dengan kedai rumcit dan kedai makan yang best wajib korang cuba. Antaranya kedai Laksa Sekoq dan Nasi Beriyani Taufeq. Jalan kaki je uolls. Semua depan mata.

Ada anak kecil? Jangan risau, home2ustay changlun berkonsepkan gaya minimalis, simple memang tak 'sesak' mata memandang. Maklumlah kadang ada yang deko sarat sampaikan bila bawak anak kecil ni kita risau kalau terlanggar perhiasan tuan rumah kan.

Jom booking sekarang. Call penjaga rumah ni terus ya, 010-5667312. 

Sunday, 26 March 2017

Panduan Pertama Kali Tempah Penginapan Guna AirBnB

Sekarang ni, selain dari Trivago, Agoda dan website hotel, AirBnB juga kian popular dikalangan netizen dan backpacker yang ingin travel di dalam Malaysia mahupon luar negara. KG pon tak terkecuali untuk mencuba servis AirBnB setelah mendapat kredit percuma daripada kenalan. Kalau korang nak rebat juga untuk tempah penginapan di AirBnb boleh klik : 


Pertama kali menggunakan AirBnB untuk menempah penginapan semasa ke Kuala Lumpur pada bulan Februari lepas memberikan pengalaman baru buat KG. Berpuas hati dengan pengalaman pertama, saya cuba pulak destinasi kedua, di Penang. Ternyata kedua-dua pilihan tempat penginapan sungguh memuaskan hati.

Kebanyakan hosts yang terdapat dalam AirBnB menyewakan keseluruhan rumah atau bilik-bilik kosong yang tidak digunakan. Anda boleh memilih mengikut kesesuaian dan keselesaan sendiri. Kalau KG lebih sukakan privasi. Antara kriteria pemilihan penginapan ialah kemudahan yang disediakan mesti ada swiming pool dan iron. Lagi satu, dekorasi rumah yang cantik pon memainkan peranan untuk KG tau. Hehe.

KG kongsikan sedikit tips dan panduan yang mungkin berguna untuk anda dalam membuat pemilihan yang tepat untuk anda yang pertama kali baru ingin menggunakan khidmat servis AirBnB

  • Pastikan anda tahu lokasi tempat yang anda nak booking.
  • Berikan details yang tepat seperti tarikh check in-check out, jumlah tetamu dan pilih room type. Korang boleh pilih nak private room, share room atau entire place. Pengalaman KG mestilah nak sesuatu yang lebih privasi jadi entire place memang menjadi pilihan.
  • Baca review daripada tetamu terdahulu. Kadang kita risau kan kalau-kalau gambar yang dipamerkan tu lebih indah dari realiti. Jadi kita boleh tengok review setiap tetamu yang pernah menginap, melainkan tuan rumah baru join mungkin masih belum ada review. Hehe.
  • Baca dengan teliti setiap polisi. Terdapat sesetangah host meminta deposit sewaktu check-in. Sediakan wang secukupnya jika bayar guna cash. Tapi ada je yang tak minta pon, jadi baca elok-elok.
  • Sebelum booking, seeloknya contact host dahulu.
Rasa macam susah dan leceh? Takdelah leceh mana pon sebenarnya. Mudah je, macam korang survey-survey di Trivago, Agoda dan lain-lain tu juga.

Bagi korang yang belum ada account AirBnB, boleh register sekarang. Free je weh! Nak lagi jimat KG nak kongsikan kredit percuma bernilai usd25 dan boleh terus tebus guna untuk book trip penginapan anda.


LOVE,
KakGojez





Thursday, 17 November 2016

Resepi Donut Gebu, Paling Mudah dan Sedap!

Assalamualaikum...

Hari ini penuh dengan sifat kerajinan maka petang tadi dapatlah minum petang bersama donut gebu dan lembut. Ditambah kerajinan malam hari berkongsi resepi dan cara buat donut paling mudah dan paling sedap dengan anda semua.



Senang je buat donut ni, sekejap je uli yang tak berapa nak uli sangat tu. Hihi. Anggaran masa 2 jam dah boleh makan bersama yang tersayang.

Membebel pulak KG yer, nahh ambil resepi donut mudah dan simple ni:

Bahan yang diperlukan:
  • 1 peket yis
  • 4 sudu tepung gandum
  • 2 sudu susu tepung
  • 2 sudu gula
  • 2 sudu susu pekat
  • Secubit garam

Cara mrmbuat donut tanpa uli:
  • Rendamkan yis tu dalam cawan, 3 suku air suam. Tutup cawan dan biarkan yis mengembang dalam 15 minit. 
  • Letakkan tepung, susu tepung, gula, butter, garam dalam bekas. Ramaskan sehingga sebati sehingga menjadi seperti serbuk roti. 

  • Campurkan yis ke dalam adunan tepung, Gaulkan sekata kemudian bagi rehat dalam setengah jam. Adunan mungkin kelihatan agak lembik, tapi tak perlu tambah tepung lagi tau. 
  • Lepas direhatkan, tumbuk-tumbuk manja doh tersebut, supaya angin keluar. 

  • Kalau guna acuan, boleh canaikan ikut ketebalan yang anda suka dan tekap acuanan tersebut. Tapi kalau cara manual pon boleh, pintal jadi sebesar bola ping pong dan buat bentuk bulat kemudian buat lubang di tengah. Hehe. Mudah je. Yakin pada diri. 
  • Sambil buat tu boleh panaskan minyak, api slow saja. Sempat la donut tu jadi menggebu lagi. 
  • Dah siap goreng, letak dalam pinggan cantik kemudian snap la banyak-banyak gambar ye. Mudah-mudahan kenyang. Hehehe.
          Selamat mencuba resepi donut mudah, cepat dan gebu ini.